DE MOOLT
vakantiewoningen
 • Volg ons op:

 • Mislukkingsbericht van provider:
  Connection Error:http_request_failed
 • Omgeving

  Het pittoreske Eckelrade is een uitgelezen plek om uw vakantie, een weekend of midweek door te brengen. Het dorp ligt centraal binnen de gemeente Eijsden-Margraten die bestaat uit een achtal kernen rond het dorp Eckelrade. In de directe omgeving van het dorp zijn dit in alfabetische volgorde met een korte beschrijving en hun dialectnaam:
  Cadier en Keer (Keer) Het oudste historische gebouw is de kerktoren die dateert uit de twaalfde eeuw. Het bijbehorende kerkgebouw is vanwege de slechte staat jaren geleden gesloopt en vervangen door de huidige kerk van de H. Kruisverheffing. In de nabijheid van de kerk komen nog enkele monumentale hoeves voor zoals de ‘Meussenhof’ , hoeve ‘Boumans’ en het voormalig tolhuis.

  Gronsveld (Groéselt) Bezienswaardig zijn het kasteel, de St. Martinuskerk uit 1700 en de Torenmolen van Gronsveld net buiten het dorp. Op het grondgebied van Gronsveld ligt ook het ‘Savelsbos’ het bij natuurliefhebbers bekende hellingbos op de oostelijke maasdalhelling. Het bos kent een aantal grubben (=water afvoeren), steile hellingen en veel trappenpaden. Momenteel is het bos een natuurreservaat.
  Margraten (Mergraote) in het centrum van het dorp staat de oorspronkelijk historische kerk van de H. Margarita met in de directe nabijheid de waterput waaromheen zich jaarlijks tijdens de Bronk de feestelijkheden afspelen. Ook staat hier het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Eijsden-Margraten. Een van de meest bekende plaatsen is natuurlijk het Amerikaans kerkhof dat ieder jaar meer dan vijfhonderdduizend bezoekers mag verwelkomen.
  Sint-Geertruid (Segieterre) Sint-Geertruid ontstond in het jaar duizend en is gesticht vanuit de toenmalige heerlijkheid Breust (thans een buurtschap van Eijsden). In 1222 werd de kerk van de heilige Gertrudis gebouwd. De bouwstijl is Romaans en voor de bouw werden vuursteenknollen toegepast waarvan de resten nog in de huidige kerk te vinden zijn. De kern van Sint-Geertruid werd in 1987 door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
  Het Savelsbos Het Savelsbos is een smal, grillig hellingbos, één van allermooiste bossen van Zuid-Limburg. Onder het bos kronkelen de gangen van (écht) oude groeves. Delfstoffen waren grind, mergel en vuursteen. Er liggen meerdere prehistorische vuursteenmijntjes in het Savelbos.

  Bezoek je het Savelbos, dan begeef je je op dassenterritorium. Hier huist de grootste dassenpopulatie van Nederland. Je zult er sowieso burchten tegenkomen. Ga je in mei, dan hangt er een sterke knoflooklucht door het bos en word je betoverd door de witte bloemen van de daslook.
  In de verdere omgeving ligt de stad Maastricht. Maastricht is heel gemakkelijk te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Op 2 min. loopafstand is er een bushalte waar om het half uur de bus naar de stad rijdt.
  Niet alleen Maastricht heeft veel te bieden voor toeristen ook in Valkenburg aan de Geul  vindt u veel toeristische plekjes voor jong en oud.
  Nog verder  dan bent u al gauw in het buitenland, liggen de grotere steden in België en Duitsland (o.a. Luik en Aken) Ook eenvoudig met de auto of het openbaar vervoer te bereiken voor een dagje uit.
  Op de voorpagina van deze website vind u  links naar de websites van verschillende toeristische attracties in Zuid-Limburg.